Category Archives: Elmúlt események

Frankofón dalverseny 2016

Dalra fel!

Ahogy 2001 óta minden évben, a Francia Intézet idén is megrendezi a nagy Frankofón dalversenyt. A versenyre 10 és 25 év közötti dalkedvelők nevezhetnek. A válogatók után 15 énekes kap meghívást a március 23-án Budapesten megrendezésre kerülő döntőre. A jelentkezéseket (Fiche_inscription_CCF_2016_FR-HU) 2016. január 15-ig kérjük elküldeni Louise Sassonia e-mail címére (l.sassonia@inst-france.hu).


1. Pont: Részvételi feltételek

A versenyen Magyarországon élő 10 és 25 év közötti nem francia anyanyelvű fiatalok vehetnek részt. A fiatalok két kategóriában indulhatnak: 10-13 éves ifjúsági korosztály, illetve 14-25 éves felnőtt korosztály.

A jelentkezőknek két különböző zenei stílushoz tartozó dalt kell felvenniük MP3 formátumban, lsd. 4. pont. Kérünk mindenkit, hogy ügyeljen a felvétel minőségére, ugyanis a válogatás kizárólag a hanganyag alapján történik.

Az MP3 fájlt kérjük a következőképpen elnevezni: jelentkező neve_dal címe (pl.: Kovács.Etelka_Je.veux). A felvétellel együtt kérjük küldjék el a csatolt jelentkezési lapot is.

2 Pont: Válogatás

A 15 legjobbnak itélt jelentkező (5 fő az ifjúsági, és 10 fő a felnőtt kategóriából) részt vesz a 2016. március 23-én 14:00 és 18:00 óra között megrendezésre kerülő döntőn a Francia Intézetben.

A döntőben résztvevő 15 versenyző mindegyikét díjjal jutalmazzuk (utazás frankofón országokba, nyelvtanfolyam, könyv, DVD…).

3. Pont: Határidők

A hangfelvételeket kérjük e-mailen küldjék el Louise Sassonianak (l.sassonia@inst-france.hu), 2016. január 15-ig. A határidő után beérkezett felvételeket sajnos nem áll módunkban elfogadni.

Amennyiben a nagy fájlok küldésénél probléma merülne fel, kérjük, használjanak online fájlmegosztó oldalakat (dropbox, wetransfer, toldacuccot.hu, dl.free.fr, depositfile.com/en/…), vagy írjanak nekünk.

Dátumok:

 • Január közepéig : pályázatok beérkezési határideje
 • Január vége: pályázatok elbírálása
 • Február: a dalok zenei kiséretének előkészítése
 • Március 21 és 22 : zenei próbák a Francia Intézetben
 • Március 23: a dalverseny döntője

4. Pont: Dalok

A dalok egészének francia nyelvűeknek kell lenniük.

A két dalnak az alábbi kategóriákból kell kikerülniük:

1/ frankofón de nem francia előadó dala (Brel, Vigneault, Charlebois, Dufresne, Dion, Stéphan Eicher, Roch, Voisine, Garou…)

2/ klasszikus sanzon (Alain Souchon, Laurent Voulzy, Jacques Dutronc, Françoise Hardy, Patrick Bruel, Vanessa Paradis, Francis Cabrel, Higelin, Michel Fugain, Boby Lapointe, Gérard Manset…)

3/ mai dal (Camille, Raphaël, Thomas Fersen, Olivia Ruiz, Jeanne Cherhal, Julien Doré, Christophe Maé. Tryo, Rose, Matthieu Chédid, Grand Corps Malade, Thomas Dutronc, Renan Luce, Emily Loizeau, Rose, Anis, Oxmo Puccino. Plasticines, BB Brunes, Java…) vagy új, ígéretes teheteségek dalai (Agnès Bihl, Presque oui, Zaza Fournier, Merlot, Florent Vintrignier, Mélanie Pain, Berry, Babylon circus…)

4/ francia örökzöld (Barbara, Charles Aznavour, Serge Reggiani, Léo Ferré, Georges Brassens, Jean Ferrat, ClaudeNougaro, Boris Vian, Juliette Gréco, Yves Montand, Charles Trénet…), melyet a jelentkező mai hangzásban, eredeti feldolgozásban ad elő.

5/ saját dal : minden jelentekzőt arra bátorítunk, hogy írjon saját dalt!

A verseny egyik célja bemutatni a frankofón dalvilág sokszínűségét és lendületét, így az előző döntőkben redszeresen szereplő előadók dalaival induló versenyzőknek kevesebb esélyük van arra, hogy beválogassuk őket a döntőbe, mivel a dalválasztásuk nem eredeti. Külön oldalon mellékeljük azoknak a dalokak a listáját, amelyeket nem lehet választani.

5. Pont: A Válogatás kritériumai:

A válogatás a következő kritériumok alapján történik:

 • az előadás minősége
 • a dalválasztás vagy előadás eredetisége
 • az elküldött felvétel minősége

A döntőbe kerülésnél a színpadi mozgást is figyelembe vesszük.

A 2013, 2014 és 2015-es döntő első 6 helyezettje nem vehet részt a 2016-es versenyben.

6. Pont: A zsűri

A zsüri döntése az előválogatás során illetve a döntőben független és megkérdőjelezhetetlen.

7. Pont: A budapesti döntő

A döntőbe jutott diákok budapesti tartózkodásának költségeit (szálloda, reggeli) a szervezők fedezik. A Budapestre jutás költségei viszont a versenyzőt terhelik.

A döntőbe jutott vesrenyzők vállalják, hogy 2016. március 21, 22, 23-én részt vesznek a Budapesti Francia Intézetben tartandó próbákon.

A 2014-as és a 2015-es dalversenyen előadott dalokat nem lehet választani 2016-ben

A dal címe

 Az előadója

Non, non, non Camélia Jordana
Aimer Roméo et Juliette
Délit Amel Bent
Ta douleur Camille
Encore du temps Le Roi soleil
Ça ira Joyce Jonathan
Une femme parle avec son cœur Roch Voisine
Tous les garçons et les filles Françoise Hardy
Une seule vie Gérald de Palmas
Au café des délices Patrick Bruel
Allons z’a la campagne Kent
Reviens Garou
Parlez-moi de lui Dalida
Jour 1 Louane
Madeleine Jacques Brel
Mon ange Catherine Antoine
Danse Indila
Adieu Cœur de Pirate
Douliou douliou Saint Tropez Geneviève Grad
Toi et moi Tryo
Le petit bonheur Félix Leclerc
Où je vais Amel Bent
L’oiseau Zaz
Mademoiselle Zaza Fournier
La diva de l’empire Erik Sati
Je t’aime Lara Fabian

Slam-verseny a Mikszáth Kálmán Líceumban

 

A Budapesti Francia Intézet február 27-március 27. között megrendezte a Frankofón Fesztivált. Minden évben szerveződnek versenyek a magyarországi kéttannyelvű tagozatok diákjai számára, hogy megmutathassák, mit tudnak és kellemes élményekben lehessen részük. Kedves tanárunknak, Noëllie Raillon-nak köszönhetően idén a Mikszáth Líceum szervezhette meg március 6-án a harmadik slam-versenyt. A verseny keretében a gimnáziumunk sok magyarországi kéttannyelvűs diákot fogadott, például az aszódi Petőfi Sándor Gimnáziumi és a pécsi Leőwey Klára Gimnázium tanulóit. Szlovákiát Pozsonyból érkezett diákok képviselték. A slam poetikus szövegek felmondóversenyére meghívtuk Pilote le Hot igazi slamművészt Franciaországból, aki íróműhelyt tartott a réztvevőknek. A reggeli megnyitón Broszman György, a Mikszáth gimnázium kéttannynelvű tagozatának vezetője, Herczegné Varga Ilona igazgató és Pásztó polgármestere, Dömsödi Gábor mondtak beszédet. Az íróműhely után a résztvevők a szólásszabadság témájában írtak slam-verset. Délben egy nagyon finom, közös ebéden vettünk részt a SIC Kft. felajánlásának köszönhetően. 13 órakor elkezdődött a verseny a pásztói művelődési házban. A diákok egy három fős, francia anyanyelvű szakértői zsűri és az egész tagozat előtt mutatták be műveiket. A zsűri 1-10-ig terjedő skálán értékelte a produkciókat és minden kategóriában (18 év alatt, 18 év felett) kiválasztotta a legjobb három művet. A fődij a Francia Intézet által felajánlott franciaországi út volt. A Wallonie-BruxellesInternational szintén értékes ajándékokat ajánlott fel. A második forduló után a zsűri meghozta végső döntését és kihirdette a győzteseket:

 

18 év feletti kategória

 1. Besze Márton –Mikszáth Kálmán Líceum-13.f
 2. Bata Gergely – Mikszáth Kálmán Líceum-12.f
 3. Országh Mercédesz – Mikszáth Kálmán Líceum-12.f
 4. Tóth Brigitta – Mikszáth Kálmán Líceum– 12.f
 5. Tóth Borbála /Lukács Lilla/ Adrienn Pál – Mikszáth Kálmán Líceum– 10.f

 

18 év alatti kategória

 1. Podonyi Anna – aszódi Petőfi Sándor Gimnázium
 2. Borbényi Misi – Mikszáth Kálmán Líceum– 9.f
 3. Kőrösi Gergő – pécsi Leőwey Klára Gimnázium
 4. Péter Rebeka – Mikszáth Kálmán Líceum– 9.f
 5. Faházi Benedek –pécsi Leőwey Klára Gimnázium

 

Végezetül szeretnék köszönetet mondani a szervezőknek, különösképpen a Mikszáth Gimnázium tanárainak, akik megszervezték ezt a felejthetetlen napot.

Besze Márton 13.f (Pásztó)

DSC_0100-300x198 DSC_0102-300x198 DSC_0106-300x198 DSC_0161-300x198 IMG_0139-300x225 IMG_0140-300x225 IMG_0141-300x225 IMG_0143-300x225 IMG_0146-300x225 IMG_0162-300x225 IMG_0163-225x300

Címlap-verseny

Az aszódi Petőfi Sándor Gimnázium kéttannyelvű tagozata fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából sajtó-versenyt szervezünk. A diákok feladata, hogy elképzeljék és megtervezzék egy franciául írt újság címlapját 1990-ből, vagyis a két tanítási nyelvű tagozat megalapításának évéből.

Részvétel három fős csoportokban, jelentkezés április 18. 18 óráig!

Bővebb információ és az elkészült pályaművek elküldése:barberachris@gmail.com.

A teljes versenyszabályzat itt érhető el:CONCOURS_UNE_FRANCAIS.

Várjuk a jelentkezéseket!

Aszódi frankofónkaraoke verseny

Aszódi frankofónkaraoke verseny

 1. február 28.

Február 28-án, szombaton került megrendezésre hatodik alkalommal a Petőfi Sándor Gimnázium szervezésében a frankofónkaraoke verseny, melyen 8 iskola 60 diákja vett részt,akik Egerből, Budapestről, Hatvanból, Miskolcról, Pásztóról, Szentesről és természetesen Aszódról érkeztek.

A zsűri tagjai voltak: Alice Rasson a FédérationWallonie-BruxellesInternationaltól, Körmendy Mariann, a Magyar-Francia Ifjúsági Alapítványtól és Tegyei Gabriella, a debreceni egyetem francia tanszékéről. A zsűri három kategóriában értékelte a versenyzőket: szóló, duó és csoport (vagyis több, mint két énekes).

Szeretnénk köszönetet mondani partnereinknek, akik támogatása nélkül a frankofónia ezen nagy eseménye nem lett volna ilyen sikeres. Köszönjük a Francia Intézetnek, a FédérationWallonie-BruxellesInternationalnak, a Svájci Nagykövetségnek, a Magyarországi Franciatanárok Egyesületének és a Gourmet de Bordeaux- nak.

Gratulálunk az összes versenyzőnek, különösképpen a győzteseknek.A „csoport” kategória nyertesei a budapesti Lakatos Menyhért Gimnázium tanulói; a „duó” kategória nyertesei Baranyi Zsófi és Székely Bernadett, az aszódi Petőfi Sándor Gimnázium diákjai; a „szóló” kategória győztese, Molnár Eszter, szintén az az aszódi Petőfi Sándor Gimnázium tanulója.

IMG_9992

IMG_0115

IMG_0099

IMG_0021

 

 

Beszámoló a legeslegjobb élményemről

Iskolánk, az SZTE Ságvári E.GyakorlóGimázium 25 éve tart fenn cserekapcsolatot a nizzai D’Estienne D’Orves Gimnáziummal. Diákjaink az elmúlt tanév októberében töltöttek 10 napot Franciaországban, míg a nizzai fiatalok ugyanennyit nálunk a tavaszi szünetben. Hasznos és élményekben gazdag utazás és fogadás volt a legutóbbi csere is, ahol kiváló alkalom nyílt nemcsak a nyelvgyakorlásra, hanem  egymás kultúrájának jobb megismerésére is.  A legutóbbi csereútnak különös jelentőséget adott az a közösen kidolgozott projekt, amit az I.világháború centenáriuma alkalmából hoztak létre a nizzai és a szegedi tanulók.

          Az alább  pár képpel,és  Gardi Annamária 12.f osztályos tanulók írásával szeretnénk beszámolni erről az utunkról.

Kiss Dezső Péter és Ruzsáli Zsolt, a cserekapcsolat szervező tanárai

Ugyan a nizzai csereutunk már hónapokkal ezelőtt történt, de még mindig úgy emlékszem rá, mintha csak tegnap értünk volna haza hulla fáradtan.

Mikor az osztályommegtudta, hogy ebben az évben lehetőségünk van a nizzai testvériskolánk (LycéeEstienne d’Orves) által szervezett kiránduláson részt venni idén októberben, szinte mindenki teljes extázisba került.Az utolsó hetekben már számoltuk vissza a napokat,és amint október lett, már csak arra tudtam gondolni, hogy amit magyarul mondok, azt hogy is mondanám franciául. Persze nem én voltam egyedül ezzel. Szépen lassan a francia cserediákjaink is írtak nekünk, úgyhogy csakúgy röpködtek az üzenetek, hogy „ezt jól mondom?”.

Október 4-én, pénteken végre elindultunk. Kicsinyke franciás osztályom majdnem minden tagja, pár végzős diák, osztályfőnökünk és egy kísérőtanár, akik már meg sem próbáltak lenyugtatni minket. A kb 20 órás út úgy elröppent, mintha 20 perc lett volna. Amint elértük a francia határt már senki sem volt képes a helyén ülni nyugodtan. Rögtön a határ után megálltunk az első francia tengerparti városkában,Mentonban. Az idő és a látvány eszméletlen volt. Nem tudtunk betelni vele. Többeket elkapott a vágy, hogy a tengerparton fussanak, mint a filmekben.

Nemsokára továbbindultunk.Nizzába beérve, már annyira izgatott volt mindenki, hogy ollóval lehetett volna vágni a feszültséget. Általában nem vagyunk csöndes osztály, de akkor ott teljes némaság volt, mert mindenki azon agyalt, mit is fog mondani a corresének (cserediákjának) és a családjának. Mikor a busz a suli elé ért, a szívem majd kiugrott a helyéről. Többen már azzal viccelődtek, hogy ők inkább a buszon alszanak egy hétig. Én már alig vártam ezt a pillanatot, de most egészen jó ötletnek tűnt ez a gondolat.

A páromat rögtön felismertem, és miután bemutatott a családnak, megkínáltak mindenfélével, hazavittek. A város lenyűgöző volt. Mindenütt emberek, hatalmas házak, pálmafák a parton. ’Otthon’ nem pihenhettem egy percet sem, mert már mentünk is vissza a városba. Én egyáltalán nem bántam, még jó, hogy bárhova mentem, ahova elvittek.

A hétvégét a francia diákok, és mi együtt töltöttük. Megmutatták az óvárost, és még jégkorizni is elvittek. Hétfőn, míg a franciáknak iskola volt, mi Nizzában kirándultunk. Meglátogattunk egy archeológiai múzeumot, majd ebédszünetben végre lehetőségünk volt a tengerben fürdeni. Isteni volt a víz! Délután pedig a nizzai Opera házat néztük meg.

Kedden a Saint Honorat szigetre hajókáztunk át. Körbesétáltuk az egészet, majd megint csobbanhattunk egyet. Délután a híres-neves Cannes-ban tettünk egy kört.

A következő nap a suliban voltak óráink közösen a franciákkal. Délután pedig felkerekedtünk, és együtt elmentünk a Parc Phoenix-be, egy gyönyörű botanikus kertbe.

A csütörtököt vártam a legjobban. Ugyanis Monaco volt az úti cél. Először egy hatalmas oceanográfiai múzeumba mentünk, majd végignéztük a déli őrségváltást a hercegi palota előtt. Sajnos a herceg aznap nem mutatkozott. Utána egy egzotikus kertben tettünk egy sétát, ahonnan leláttunk Monaco monumentális házaira. Még egy kisebb barlangtúra is belefért abba a napba.

Pénteken, az utolsó kirándulós napon, az antibes-i Picasso múzeumot néztük meg. Ebéd után pedig a ParfumerieGalimard illatszereit szaglászhattuk.

Szombaton még utoljára a corresekkel a városban lődörögtünk, szuveníreket keresve.

Vasárnap pedig a szomorú búcsú. Nem mondom, én is meghatódtam, mikor láttam, hogy sokaknak könnyes a szemük. Hihetetlen, hogy 10 nap alatt mennyire összenőhetünk olyan emberekkel, akiket azelőtt egyáltalán nem ismertünk. Természetesen már nagyon honvágyam volt, de azért nehéz volt elköszönni. Fél órával a busz indulása után már jöttek az üzenetek a párjainktól, hogy már most nagyon hiányzunk, és alig várják áprilist, mikor majd ők jönnek hozzánk.

Rengeteg új élménnyel bővült mindenki. Szerintem az osztály is sokkal összetartóbb lett. A visszafele úton, órákon át beszélgettünk, és azt vettem észre, hogy mindenki, együtt. Ez volt a legjobb osztálykirándulás, amin valaha voltam.

Gardi Annamária 11/F

nice7

 

nice8

 

Nice3_1

Nice4_1

Nice5_1

Nice6_1