Category Archives: Portrék

MichaëlleJean , az OIF főtitkára

JPEG - 42 ko

Michaëlle Jeant 2014. november 30-án, a 15. Frankofón Csúcstalálkozón választották a FrankofóniaNemzetközi Szervezetének főtitkárává. Előtte 2003-tól Abdou Diouf töltötte be ezt a pozíciót.

Michaëlle Jean 1957-ben született Port-au-Prince városában, Haitin. Mint több ezer másik család, szüleivel együtt 1968-ban François Duvalier diktatorikus rezsimje elől ő is Kanadába menekül és megismeri a kivándorlást és a gyökértelenség jelentette fájdalmat. Québec lesz az új otthona. A montréali egyetemen szerezmodern irodalmi és nyelvi BA-diplomát olasz és spanyol nyelvből.

Olasz nyelvet és irodalmat tanít, közben pedig összehasonlító irodalom tudományból szerez mesterdiplomát. Michaëlle Jean folyékonyan beszél öt nyelven: franciául, angolul, olaszul, spanyolul és kreol nyelven, ezen kívül pedig érti a portugált is. Tanulmányai mellett tíz éven keresztül dolgozik a családon belüli erőszak áldozatául esett nőket és gyermekeiket befogadó szükségotthonokból álló széleskörű hálózat kialakításán.

Michaëlle Jean 1988. és 2005. között ragyogó karriert fut be újságíróként és a kanadai állami televízió angol és francia nyelvű CBC/Radio-Canada hírműsorainak műsorvezetőjeként. 2005. szeptember 27-én Kanada 27. főkormányzójává nevezték ki. A párbeszéd és a szolidaritás jegyében tevékenykedik, helyi szinten támogatja a civil társadalom kezdeményezéseit, ösztönzi a konstruktív energiákat, védi a legkiszolgáltatottabbakat és különösen nagy hangsúlyt fektet a fiatalokra.

2010. január 12-én borzalmas, 300 000 halálos áldozatot követelő földrengés rázza meg szülőföldjét. 2010 októberében ér véget főkormányzói megbízatása, így habozás nélkül elfogadja a Haitibe rendelt Unesco-küldötti feladatokat. Minden energiáját és meggyőzőkészségét latba veti, hogy támogassa a földrengés utáni újjáépítési munkálatokat és a haiti lakosokat abban a törekvésükben, hogy függetlenedjenek a nemzetközi segélyektől.

Michaëlle Jean a francia nyelv népszerűsítésének elkötelezett híve. 2010-ben a Frankofónia akkori főtitkárának felkérésére elvállalja és egyszerre kellő dinamizmussal és fegyelemmel tölti be a 2012-es Olimpiai és Paralimpiai Játékokhoz rendelt, a francia nyelv megfelelő használatát felügyelő küldött szerepét.

Forrás: OIF

Abdou Diouf

Abdou_Diouf

Abdou Diouf, ancien président de la République du Sénégal, a été élu Secrétaire général de la Francophonie au Sommet de Beyrouth en 2002. Entré en fonction en 2003, Il a été réélu une première fois en 2006, par les chefs d’État et de gouvernement réunis lors du Sommet de Bucarest, puis une seconde fois, en 2010, au Sommet de Montreux.

Abdou Diouf est né le 7 septembre 1935 à Louga. Il fait ses études primaires et secondaires à Saint-Louis. Il débute des études de droit à la Faculté de Dakar, les poursuit à Paris et devient breveté de l’Ecole nationale de la France d’Outre-Mer (Enfom) en 1960. A 25 ans, il commence une carrière de haut fonctionnaire en assumant successivement les postes de Directeur de la Coopération technique internationale, de Secrétaire général du ministère de la Défense et de Gouverneur de la région du Sine-Saloum.

Directeur de Cabinet du Président Léopold Sédar Senghor en 1963, il est nommé en 1964 Secrétaire général de la Présidence de la République du Sénégal. Il devient ensuite ministre du Plan et de l’Industrie de 1968 à 1970. Il est désigné Premier ministre en 1970.

Abdou Diouf devient Président de la République du Sénégal le 1er janvier 1981, à la suite de la démission du Président Senghor. Il est reconduit dans ses fonctions lors des élections de 1983, 1988 et 1993. Il cède sa place à Abdoulaye Wade à la tête de l’Etat sénégalais lors des élections présidentielles de mars 2000. Ses différents mandats furent placés sous le signe de la politique d’ouverture au multipartisme, la libéralisation progressive de l’économie et la décentralisation.

Abdou Diouf a contribué à faire entendre la voix du Sénégal dans le monde et a lutté pour une plus grande unité africaine, notamment en assumant les fonctions de Président en exercice de l’Organisation de l’unité africaine (OUA, juillet 1985 – juillet 1986 puis en 1992) et Président en exercice de la Communauté économique des Etats de l’Afrique de l’ouest (CEDEAO, juillet 1991 – juillet 1992).

Source : http://www.francophonie.org/Abdou-Diouf-28612.html