Frankofón dalverseny 2016

Dalra fel!

Ahogy 2001 óta minden évben, a Francia Intézet idén is megrendezi a nagy Frankofón dalversenyt. A versenyre 10 és 25 év közötti dalkedvelők nevezhetnek. A válogatók után 15 énekes kap meghívást a március 23-án Budapesten megrendezésre kerülő döntőre. A jelentkezéseket (Fiche_inscription_CCF_2016_FR-HU) 2016. január 15-ig kérjük elküldeni Louise Sassonia e-mail címére (l.sassonia@inst-france.hu).


1. Pont: Részvételi feltételek

A versenyen Magyarországon élő 10 és 25 év közötti nem francia anyanyelvű fiatalok vehetnek részt. A fiatalok két kategóriában indulhatnak: 10-13 éves ifjúsági korosztály, illetve 14-25 éves felnőtt korosztály.

A jelentkezőknek két különböző zenei stílushoz tartozó dalt kell felvenniük MP3 formátumban, lsd. 4. pont. Kérünk mindenkit, hogy ügyeljen a felvétel minőségére, ugyanis a válogatás kizárólag a hanganyag alapján történik.

Az MP3 fájlt kérjük a következőképpen elnevezni: jelentkező neve_dal címe (pl.: Kovács.Etelka_Je.veux). A felvétellel együtt kérjük küldjék el a csatolt jelentkezési lapot is.

2 Pont: Válogatás

A 15 legjobbnak itélt jelentkező (5 fő az ifjúsági, és 10 fő a felnőtt kategóriából) részt vesz a 2016. március 23-én 14:00 és 18:00 óra között megrendezésre kerülő döntőn a Francia Intézetben.

A döntőben résztvevő 15 versenyző mindegyikét díjjal jutalmazzuk (utazás frankofón országokba, nyelvtanfolyam, könyv, DVD…).

3. Pont: Határidők

A hangfelvételeket kérjük e-mailen küldjék el Louise Sassonianak (l.sassonia@inst-france.hu), 2016. január 15-ig. A határidő után beérkezett felvételeket sajnos nem áll módunkban elfogadni.

Amennyiben a nagy fájlok küldésénél probléma merülne fel, kérjük, használjanak online fájlmegosztó oldalakat (dropbox, wetransfer, toldacuccot.hu, dl.free.fr, depositfile.com/en/…), vagy írjanak nekünk.

Dátumok:

  • Január közepéig : pályázatok beérkezési határideje
  • Január vége: pályázatok elbírálása
  • Február: a dalok zenei kiséretének előkészítése
  • Március 21 és 22 : zenei próbák a Francia Intézetben
  • Március 23: a dalverseny döntője

4. Pont: Dalok

A dalok egészének francia nyelvűeknek kell lenniük.

A két dalnak az alábbi kategóriákból kell kikerülniük:

1/ frankofón de nem francia előadó dala (Brel, Vigneault, Charlebois, Dufresne, Dion, Stéphan Eicher, Roch, Voisine, Garou…)

2/ klasszikus sanzon (Alain Souchon, Laurent Voulzy, Jacques Dutronc, Françoise Hardy, Patrick Bruel, Vanessa Paradis, Francis Cabrel, Higelin, Michel Fugain, Boby Lapointe, Gérard Manset…)

3/ mai dal (Camille, Raphaël, Thomas Fersen, Olivia Ruiz, Jeanne Cherhal, Julien Doré, Christophe Maé. Tryo, Rose, Matthieu Chédid, Grand Corps Malade, Thomas Dutronc, Renan Luce, Emily Loizeau, Rose, Anis, Oxmo Puccino. Plasticines, BB Brunes, Java…) vagy új, ígéretes teheteségek dalai (Agnès Bihl, Presque oui, Zaza Fournier, Merlot, Florent Vintrignier, Mélanie Pain, Berry, Babylon circus…)

4/ francia örökzöld (Barbara, Charles Aznavour, Serge Reggiani, Léo Ferré, Georges Brassens, Jean Ferrat, ClaudeNougaro, Boris Vian, Juliette Gréco, Yves Montand, Charles Trénet…), melyet a jelentkező mai hangzásban, eredeti feldolgozásban ad elő.

5/ saját dal : minden jelentekzőt arra bátorítunk, hogy írjon saját dalt!

A verseny egyik célja bemutatni a frankofón dalvilág sokszínűségét és lendületét, így az előző döntőkben redszeresen szereplő előadók dalaival induló versenyzőknek kevesebb esélyük van arra, hogy beválogassuk őket a döntőbe, mivel a dalválasztásuk nem eredeti. Külön oldalon mellékeljük azoknak a dalokak a listáját, amelyeket nem lehet választani.

5. Pont: A Válogatás kritériumai:

A válogatás a következő kritériumok alapján történik:

  • az előadás minősége
  • a dalválasztás vagy előadás eredetisége
  • az elküldött felvétel minősége

A döntőbe kerülésnél a színpadi mozgást is figyelembe vesszük.

A 2013, 2014 és 2015-es döntő első 6 helyezettje nem vehet részt a 2016-es versenyben.

6. Pont: A zsűri

A zsüri döntése az előválogatás során illetve a döntőben független és megkérdőjelezhetetlen.

7. Pont: A budapesti döntő

A döntőbe jutott diákok budapesti tartózkodásának költségeit (szálloda, reggeli) a szervezők fedezik. A Budapestre jutás költségei viszont a versenyzőt terhelik.

A döntőbe jutott vesrenyzők vállalják, hogy 2016. március 21, 22, 23-én részt vesznek a Budapesti Francia Intézetben tartandó próbákon.

A 2014-as és a 2015-es dalversenyen előadott dalokat nem lehet választani 2016-ben

A dal címe

 Az előadója

Non, non, non Camélia Jordana
Aimer Roméo et Juliette
Délit Amel Bent
Ta douleur Camille
Encore du temps Le Roi soleil
Ça ira Joyce Jonathan
Une femme parle avec son cœur Roch Voisine
Tous les garçons et les filles Françoise Hardy
Une seule vie Gérald de Palmas
Au café des délices Patrick Bruel
Allons z’a la campagne Kent
Reviens Garou
Parlez-moi de lui Dalida
Jour 1 Louane
Madeleine Jacques Brel
Mon ange Catherine Antoine
Danse Indila
Adieu Cœur de Pirate
Douliou douliou Saint Tropez Geneviève Grad
Toi et moi Tryo
Le petit bonheur Félix Leclerc
Où je vais Amel Bent
L’oiseau Zaz
Mademoiselle Zaza Fournier
La diva de l’empire Erik Sati
Je t’aime Lara Fabian