MichaëlleJean , az OIF főtitkára

JPEG - 42 ko

Michaëlle Jeant 2014. november 30-án, a 15. Frankofón Csúcstalálkozón választották a FrankofóniaNemzetközi Szervezetének főtitkárává. Előtte 2003-tól Abdou Diouf töltötte be ezt a pozíciót.

Michaëlle Jean 1957-ben született Port-au-Prince városában, Haitin. Mint több ezer másik család, szüleivel együtt 1968-ban François Duvalier diktatorikus rezsimje elől ő is Kanadába menekül és megismeri a kivándorlást és a gyökértelenség jelentette fájdalmat. Québec lesz az új otthona. A montréali egyetemen szerezmodern irodalmi és nyelvi BA-diplomát olasz és spanyol nyelvből.

Olasz nyelvet és irodalmat tanít, közben pedig összehasonlító irodalom tudományból szerez mesterdiplomát. Michaëlle Jean folyékonyan beszél öt nyelven: franciául, angolul, olaszul, spanyolul és kreol nyelven, ezen kívül pedig érti a portugált is. Tanulmányai mellett tíz éven keresztül dolgozik a családon belüli erőszak áldozatául esett nőket és gyermekeiket befogadó szükségotthonokból álló széleskörű hálózat kialakításán.

Michaëlle Jean 1988. és 2005. között ragyogó karriert fut be újságíróként és a kanadai állami televízió angol és francia nyelvű CBC/Radio-Canada hírműsorainak műsorvezetőjeként. 2005. szeptember 27-én Kanada 27. főkormányzójává nevezték ki. A párbeszéd és a szolidaritás jegyében tevékenykedik, helyi szinten támogatja a civil társadalom kezdeményezéseit, ösztönzi a konstruktív energiákat, védi a legkiszolgáltatottabbakat és különösen nagy hangsúlyt fektet a fiatalokra.

2010. január 12-én borzalmas, 300 000 halálos áldozatot követelő földrengés rázza meg szülőföldjét. 2010 októberében ér véget főkormányzói megbízatása, így habozás nélkül elfogadja a Haitibe rendelt Unesco-küldötti feladatokat. Minden energiáját és meggyőzőkészségét latba veti, hogy támogassa a földrengés utáni újjáépítési munkálatokat és a haiti lakosokat abban a törekvésükben, hogy függetlenedjenek a nemzetközi segélyektől.

Michaëlle Jean a francia nyelv népszerűsítésének elkötelezett híve. 2010-ben a Frankofónia akkori főtitkárának felkérésére elvállalja és egyszerre kellő dinamizmussal és fegyelemmel tölti be a 2012-es Olimpiai és Paralimpiai Játékokhoz rendelt, a francia nyelv megfelelő használatát felügyelő küldött szerepét.

Forrás: OIF