2015 végén a FIPA, az Audiovizuális programok nemzetközi fesztiválja (Festival International des Programmes Audiovisuels) megkereste a Budapesti Francia Intézetet. Az 1987-ben létrehozott fesztivál az egyetlen, amely támogatja a filmes műfajok széles skáláját, a sci-fitől kezdve a sorozatokon át a dokumentum-, és riportfilmeket, a zenés programokat és előadásokat és a transzmédiát. A hat napon át tartó fesztivált minden évben Biarritzban rendezik meg. Ebből az alkalomból rendezők, a szakma, a közönség és diákok látogattak el ide az év legjobb programjára.

A FIPA felkérte a Budapesti Francia Intézetet, hogy népszerűsítse A fiatal európaiak zsűrijét a magyar diákok körében. A zsűri tagjai 13 európai uniós országból származó diák. A 2016-os fesztiválra az Intézet vállalta, hogy naprakészen tartja a diákokat, és kiválasztja a zsűri magyar tagját. A pályázat megírása és a telefonos interjú után Antal Sára, a Pásztói Mikszáth Kálmán Gimnázium frankofón kéttannyelvű tagozatos diákja lesz a 2016-os FIPA magyar zsűritagja.

A következő cikket ő írta, amelyben elmeséli a 2016-os FIPÁn szerzett tapasztalatait.

 Antal Sárának hívnak, 17 éves vagyok és a Pásztói Francia Kéttannyelvű Gimnáziumba járok.

Szenvedélyesen érdeklődöm a képekkel való kommunikáció és a vizuális képalkotás iránt. A filmek iránti szerelem serdülőkoromban kezdődött. Elsősorban azok a filmek érdekelnek, ahol a tartalom megértése bizonyos szintű műveltséget igényel. Ezért döntöttem úgy, hogy részt veszek a 2016-os FIPA ((Audiovizuális programok nemzetközi fesztiválja) 2016-os versenyén és jelentkeztem a zsűri tagjának.

Úgy érzem, ez volt életem egyik legjobb döntése, mivel engem választottak ki, hogy képviseljem a hazámat, mint az idei év Fiatal európaiak zsűrijének tagját a FIPÁn, amely nagy örömmel töltött el. Ez az esemény lehetővé tette, hogy fejlesszem a kritikai érzékemet, és megismerjem az Európia Unió különböző országaiból érkező, korombeli fiatalok nézőpontját.

Január 19-én, reggel fél nyolckor találkoztam másik három zsűritaggal Párizsban, és együtt mentünk tovább Orlyba, ahol újabb három zsűritag várt ránk. Biarritzban a FIPA sofőrje fogadott bennünket, majd elkísért a hotelbe. Az elején meglepve tapasztaltam a többiek kiváló francia tudását, de végül nem volt kommunikációs problémánk.
A városnak egyszerre volt spanyol, baszk és francia hangulata, igazi kulturális olvasztótégely, amit eddig sehol nem tapasztaltam, és teljesen lenyűgözött. Bellevue-ben, a konferenciateremből, ahol először összegyűltünk, csodálatos kilátás tárult elénk az óceánra és a hatalmas hullámokra. A Gare du midi-ben volt a megnyitóest, ahol minden kategória zsűrijét bemutatták és fel kellett mennünk a színpadra.

A fiatal európaiak zsűrijét FIPA 2016.

A fiatal európaiak zsűrijét FIPA 2016.

Ekkor néztük meg az első filmet is, a „Beatbox boom autour du monde” (Beatbox boom a világ körül) című elképesztő dokumentumfilmet, amely a szájjal képzett zenei hangokról szólt, és nagyon tetszett. Ráadásul a FIPA meglepetés meghívottja, a világbajnok Alem is jelen volt, és a film után előadást tartott nekünk. A biarritzi Halles-ban elköltött büfévacsorára is csatlakozott hozzánk, ahol baszk és francia specialitásokat kóstolhattunk meg. Megismerkedtünk néhány rendezővel is, akik a baszk művészetről forgattak filmet, amit nagyon érdekesnek találtam.

Másnap kezdődött az előadássorozat, melynek keretében négy dokumentumfilmet néztünk meg. Ezt megelőzően a tengerparton álltunk be egy kép kedvéért, ahol Leonardo da Vinci Vacsora című képét rendhagyó módon reprodukáltuk. A mi modern verziónkban Jézus nő volt. Nagyon jól szórakoztunk.

Vacsora - A fiatal európaiak zsűrijét

Vacsora – A fiatal európaiak zsűrijét

Az első film a „The Price of Peace” (A béke ára), egy új-zélandi dokumentumfilm volt, amely a maori törzs egyik tagjának ádáz küzdelmét mutatta be népének jogaiért. Nagyon érdekes volt látni az igazságtalanságot egy olyan világban, amelyről nem tudnánk semmit, ha a bátor rendező nem hívta volna fel a figyelmünket rá a filmjében.

Ez után egy belga film következett, „L’homme qui voulait briser le secret bancaire” (Az ember, aki fel akarta törni a banki titkot) címmel. A film Rudolf Elmer, egy svájci informátor történetét mesélte el, aki felfedte a banki világ üzelmeit.
Miután megnéztünk pár filmet, mindig megbeszéltük azokat kis csoportokban, hogy megosszuk egymással a gondolatainkat, amelyek sokszor tökéletesen eltértek egymástól. Ezért is volt olyan nehéz meghozni a végső döntést pénteken. Összesen 11 filmet láttunk. Nem fogom bemutatni mind a 11-et, csupán a legfontosabbakat említem meg, amelyek a leginkább hatottak rám.

Ezek közül a „Cargos:La face cachée du fret” (Teherhajók: a rakomány rejtett oldala) című film mindenkinek tetszett, és ez volt az első film, amelyet az egyik lehetséges első helyezettnek ítéltünk meg. A tengeri szállítás iparágáról szólt, és nagyon kellemes meglepetés volt, mivel a cím hallatán egy unalmas témát vártunk. Ennek ellenére ez volt az egyik olyan film, amelyen még a legfáradtabbak sem aludtak el, ez pedig nem akármi. A rendező merőben új megvilágításba helyezte a témát, és a képi világ segítségével közvetítette a meglepő információkat a számokról és a mennyiségről. Valóban egy rejtett oldalt tárt elénk, amely sokkolt bennünket. A filmben csodálatos jeleneteket láthattunk a végtelen tengerről és olyan megrázó részeket is, ahol a jegesmedvék a tengeri kereskedelem által okozott szennyezés miatt elvesztették természetes környezetüket.

Egy másik film, a, „Help us find Sunil Tripathi” (Segítsetek megtalálni Sunil Tripathit!) egy eltűnt gyerek felkutatásának a története, aki közösségi oldalakon keresztül terroristák csapdájába kerül. A többi film szintén a korrupcióról és az igazságtalanságról szólt, ez a film viszont abban különbözött a többitől, hogy a közösségi média hanyatlását és hatalmát mutatta be egy elkeseredett családon keresztül, amelynek a fia öngyilkos lett.
A második jelöltünk a fődíjra a „Pour le bien de l’entreprise: l’affaire Olympus” (A vállalat érdekében: az Olympus-ügy) volt, amely egy fényképezőgépeket gyártó japán vállalkozó csalásáról szólt, amiről a hírekben is lehetett hallani. A film nem a japán üzleti élet részletes bemutatása miatt volt hatásos, hanem Michael Woodford üzletember életének érzelmi aspektusaitól és drámai folyamataitól, amikor felfedezi, hogy a vállalat könyvelésében problémák vannak.

A dzsihadistákról szóló „Salafistes” című film lett volna az utolsó dokumentumfilmünk, de végül 18 éven aluliaknak nem ajánlották a megtekintését, így nem néztük meg. Ez a fesztivál után vitákat is szított az Interneten. Állítólag a film egyes jelenetei túlságosan sokkolóak és durvák voltak. Nem tudom, hogy a korhatáros tiltás indokolt volt-e, de amint lehetőségem lesz, mindenképpen meg fogom nézni, mert ez a film arról szól, amit mindannyian elítélünk, és ezt feltétlenül látnom kell.

A fiatal európaiak zsűrijét

A fiatal európaiak zsűrijét

Miután minden filmet megnéztünk a Grand Reportage et Investigation (Nagy riportfilmek és Feltáró filmek) kategóriában, eljött a tanácskozás ideje Philippe Dessaint, a TV5 Monde újságírójának vezetése mellett, aki segített meghozni a döntést anélkül, hogy a saját véleményét közvetítette volna.
Véleményem szerint nagy felelősség volt rajtunk, és tudtuk, mennyire fontos a döntésünk a francia televíziós csatornák számára. Mi képviseltük a fiatal generációt, így ami nekünk tetszik, valószínűleg a világ többi fiataljának is tetszeni fog. A tanácskozás órákig tartott. Mindenki hozzáadott valamit, és mindenki érvelését egyformán figyelembe vettük. Végül háromszori szavazás után döntésre jutottunk. A szavazás titkos volt, hogy ne befolyásoljon minket a többiek döntése. Úgy gondolom, hogy helyesen döntöttünk, mivel a nyertes film, a „Burden of peace”, a szakmai zsűri rangsora szerint is a második helyen végzett. Ők a „La bataille de Florange” (Florange küzdelme) című filmnek ítélték oda az első helyet, amely az Arcelor Mittal de Florange-i munkások harcáról szólt a gyáruk megmentéséért. Vicces, mert ez volt az egyetlen film, amelyre senki nem szavazott a mi zsűrinkből. Ez volt a leghosszabb film, tele ismétlődő és monoton részekkel, így senkinek sem nyerte el a tetszését, sőt, közülünk sokan el is aludtak rajta. Még a film rendezője is meglepődött, amikor a zsűri átadta neki a díjat.

FIPA 3

A cimű “Burden of Peace” filmet jutálomban

Ez tehát az a film, amely kiérdemelte a Fiatal európaiak zsűri első díját. A két rendező 4 éven át figyelte a guatemalai főügyész munkáját. Ő az első nő, aki ezt az állást betölti és az első ember, aki fellép az országában egyre gyakoribb és kíméletlenebb bűntettek és kegyetlenségek büntetlensége ellen. A film elgondolkodtatott. Előtte semmit nem tudtunk Guatemaláról. Túl sok dolog van, amiről fogalmunk sincs, márpedig nagyon is léteznek. Ezek a dolgok mind érdekelnek bennünket és ezek ellen harcolni kell. Akkor értettem meg, hogy miért fonots dokumentumfilmeket nézni. Mindenkinek így kellene tennie.

 A záróünnepség a Gare du Midiben volt, ahol átadtuk a díjat. Minden díjazott filmrendező felment a színpadra, akik között magyar rendezők is voltak, a legnagyobb örömömre. Ezután megnéztük az utolsó filmünket, a „Trapped” című izlandi sorozat első részét. A Városi Casinóban lévő est nagyszerű volt, de egyben szomorú is, mert ez volt a búcsúestünk. A tánc és a pezsgő nem feledtették azt a tényt, hogy talán soha többé nem látjuk egymást. Ez alatt az egy hét alatt jó barátság alakult ki közöttünk, és a zsűri minden tagja borzasztóan hiányzik a mai napig. Hajnali fél 4-kor mentünk vissza a hotelbe, de az egyik zsűritagnak már 4 órakor indulnia kellett, így lefekvés előtt még elbúcsúztunk tőle. Másnap reggel, miután az erkélyről egy utolsó pillantást vetettem a napsütötte Biarritzra, könnyes szemmel elindultam a repülőtérre.

Mindenki hasonlóképpen élte meg ezt a nagyon intenzív hetet. Számomra ez volt életem egyik legjobb eseménye, és tudom, hogy a többi zsűritag is ugyanígy érez. A FIPA nagyon jó ellátást biztosított az egész ottlétünk alatt, és minden program tökéletesen volt megszervezve. Számomra ez egy varázslatos, feledhetetlen és kivételesen gazdagító élmény volt, és biztos vagyok benne, hogy meghatározó szerepet fog betölteni a karrieremben is. A dokumentumfilmeket ezentúl más szemmel fogom nézni, mert úgy érzem, nyitottabb lettem, és szeretnék többet megtudni a körülöttem lévő világról és arról a rejtett valóságról, amelyre a FIPA és a rendezők nyitották fel a szememet, akik nagy kockázatot vállaltak azzal, hogy bemutatták a tényeket, és „kényes témákat bolygattak meg”, ahogy a szakértő zsűri tagja mondták.